Com hem canviat, l’eurobasket de 2011

Sasha Gruevski té 14 anys, com tots els seus amics, li agrada molt jugar a basquet. Cada dia a l’eixida de classe es passa una bona estona practicant el tir a llarga distància i millorant la defensa zonal amb els seus companys d’equip.

Sasha no sap perquè el seu entrenador es preocupa tant de la defensa zonal, quan a la NBA l’única defensa que es fa és la individual i està prohibida la zonal. El seu entrenador, Nikola, li diu que li faci cas, que una cosa és guanyar però una altra és saber jugar, i que els equips de bàsquet dels balcans fins no fa massa temps eren temuts i respectats per la defensa zonal, tothom encara ho recorda quan sent el nom de la Iugoplastika de Split.

Split? què té a veure Split amb el seu país? que té a veure Croàcia amb Macedònia? Sasha no és molt bon estudiant i encara no sap que d’ací a tres dies, el 17 de Setembre, el seu país celebra el 20 aniversari de la proclamació de la independència de Macedònia de Iugoslàvia.

Nikola es posa les mans al cap, i li diu a Sasha que fins al 1991 Macedònia estava dintre un altre país, que es deia Iugoslàvia, i alhora aquest país estava també format per croats, eslovens, serbs, bosnis i montenegrins.

Sasha es queda amb la boca ben oberta, i Nikola, nascut a Belgrad, però que fa 5 anys que viu a Macedònia, i que sent una profunda enyorança per la Iugoslàvia de Tito, intenta posar-li un exemple al jove Sasha per a què ho entenga. Quan Iugoslàvia formava un sol país, jugava a basquet com cap altre país del continent, possiblement no eren els qui obtenien els millors resultats però tenien els jugadors més talentosos, els qui feien de cada atac una obra mestra per als ulls dels espectadors. Qui no recorda a jugadors com: Petrovic, Divac, Kukoc, Radja, Djordeciv, Paspalj, Dalipagic, Danilovic, Zvdoc?

8 vegades es va proclamar campiona d’Europa la selecció de Iugoslàvia, 5 vegades campiona del món i 1 vegada campiona olímpica davant de la seua gran rival europea, la URSS.

En canvi, des del 2002, Iugoslàvia va deixar d’existir com un país, i la selecció va deixar de guanyar títols. Fins el 2006, Sèrbia i Montenegro jugarien juntes, però a partir d’aquell any, amb la independència de Montenegro, la federació iugoslàvia de basquet deixava d’existir.

Sasha se’n va cap a casa amb el cap com un tabal, dina, i el seu pare li recorda que al vespre fan el partit de l’eurobasket per la televisió. Macedònia ha fet història, s’ha classificat per primera vegada entre els 8 millors equips d’Europa, i ara se la juga contra el país amfitrió, Lituània.

Sasha i el seu pare, Marko, fan repàs dels 8 equips que queden en competició. Hi ha la França dirigida per l’NBA Tony Parker i quants jugadors més de la NBA, tots molt atlètics, forts com pedres, procedents de les antigues colònies li diu el pare de Sasha. Després hi ha la sempre present Grècia, país de gran tradició en el món del bàsquet. I també Espanya, un dels màxims dominadors en els últims 10 anys tant a nivell europeu com mundial.

Tot seguit Marko diu: “i ja està”, només en queden 2. Sasha està confús. Hui ja li ha passat dos cops. Com que dos? En falten 5 encara. Marko riu d’una manera irònica, i diu: “les 5 seleccions que queden són el que abans era la URSS i Iugoslàvia”. El pare trau un mapa d’Europa dels anys 80, i li’l deixa a Sasha.

Al cap de 5 minuts, Sasha ho entèn. Dintre la URSS apart de Rússia també hi havia Lituània. I dintre de Iugoslàvia, com li havia dit al matí Nikola, hi ha: Eslovènia, que jugarà contra Espanya; Sèrbia, que ho farà contra Rússia, Macedònia. I Croàcia, Bòsnia-Herzegovina i Montenegro que han participat en l’eurobasket però no s’han classificat entre els 8 millors.

Sasha està sorprès pel seu descobriment, i el seu pare se’l queda mirant i només li diu, que a vegades l’esport serveix per enfortir un país, però altres vegades serveix per a evidenciar les diferències entre la gent. I per això, hui en dia, a la zona dels Balcans hi ha 6 equips on abans només hi havia 1.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s