La independència i Duran i Lleida

Hui pel matí, el CEO (Centre d’Estudis d’Opinió), una espècis de CIS a la catalana, ha fet públic els seus resultats. Per primera vegada aquest organisme preguntava sobre la independència o dependència de Catalunya.

Els resultats han sigut els següents: 42% votaria sí, un 28% no, i un 23% s’abstindria. També es preguntaven altres qüestions, sobre a qui es votaria en cas que es feren eleccions al parlament de Catalunya i a les Corts. En ambdós casos es podia observar un manteniment de CiU, un augment del PP, un lleuger repunt de PSC i ICV, i una baixada de ERC. A primera vista, semblarien contradictòries aquestes estimacions amb el resultat d’un referèndum d’autodeterminació.

De tota manera, ha sigut la qüestió de la independència la que ha aixecat les primeres reaccions dels polítics. I en aquest punt, val la pena atendre al comentari de Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés dels diputats. En el següent enllaç de la notícia també hi ha el comentari del diputat demòcrata.

http://www.3cat24.cat/video/3599931/El-43-dels-catalans-votarien-a-favor-de-la-independencia

Duran i Lleida, sempre s’ha manifestat contrari a la independència, i en aquest sentit, avui no ha sigut diferent. El que em sorprèn és la seua argumentació, d’un home tan preparat i intel·ligent com ell m’esperava una mica més d’elaboració. Duran i Lleida en aquesta qüestió és massa simplista.

Ha dit que “la independència crea divisió”. És cert que en aquest tema, hi ha una meitat que es manifesta a favor, una quarta part en contra i una altra quarta part que no ho sap o s’absté, i que, sent maliciosos, podríem pensar que votarien que no. Però això no vol dir que la independència crea divisió.

És com l’ampolla que es veu mig plena o mig buida. És a dir, la independència crea divisió en la mateixa mesura que en crea la dependència, no? Seguint l’argumentari Duran es podria dir que “la dependència crea divisió en la societat catalana”. Són les dues cares de la mateixa moneda.

El senyor Duran ho pot dir com vulga, però ha de tenir en compte una cosa, a diferència de fa uns anys, ara per ara, l’espai central de la política catalana està ocupat per l’independentisme, i ell no ho és. Ell ara representa un sector minoritari de l’espai polític català, el del catalanisme pactista que s’entesta en entendre’s amb Espanya.

Potser és que el senyor Duran passa massa temps a Madrid.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s